Gerbil speelgoed in de gerbil kooi

Geen plastic
Natuurlijk mogen er bij gerbils geen speeltjes ontbreken. Gerbils zijn enorm levenslustig en zijn dag in dag uit druk in de weer met spelen en graven en vooral ook knagen. Gebruik daarom geen plastic speeltjes, gerbils knagen plastic speeltjes snel kapot, dan ontstaan er scherpe randjes of ze krijgen stukjes binnen met alle gevolgen van dien.

Het beste is om houten speeltjes te gebruiken. Huisjes van hout, boomstammen van hout met gangen erdoor heen, en hele houten paradijzen.
 

Tunnel met lekkers

Rody Dinner World Bolderwagen Huis SvantjeTip: Bovenstaande speeltjes zijn onder andere in onze webwinkel te verkrijgen! Gerbil webshop

Kokosnoot als slaapplekje
Wat ze ook graag als slaapplekje gebruiken is een kokosnoot, ook deze is te verkrijgen in onze webshop.
Je kunt ook een bloempot een stuk er uit slaan, en de scherpe randjes schuren, zodat het niet scherp is. Leuk voor een natuurlijke inrichting!
 

Kokosnoot met halve schil KokosnootFavoriete (klim)touwen
Menig gerbil is dol op touwen. In de vorm van een ring, of met diverse knopen. De ene gerbil maakt er een heerlijk nestje onder, de ander loopt er uren aan te sjorren tot het hele touw naar de knoppen gaat, en een ander kan er uren lang in springen en schommelen.
Onze Leon was (helaas overleden in 2012) er een combinatie van. De knot die onder de meeste touwen hangt wordt gebruikt als nestje. Daarna komt de touw na een paar weken/maanden slingerend en slopend aan zijn einde. Op onderstaande foto is Leon met zijn restje bezig.Een loopwiel / radje
Over radjes zijn de meningen over verdeeld. Toch zijn loopmolens voor gerbils volkomen veilig als je aan de volgende punten denkt:
Gebruik alleen een loopwiel die helemaal dicht is (van hout) of een metalen loopwiel met ruitjes. Gebruik geen molentjes met spijlen.
Zie onze webshop voor veilige loopwielen!
 

Loopwiel 22,5cm Bogie Wheel (hout)Neem geen molentjes van plastic, hoewel deze vaak wel dicht zijn, zijn ze ook snel kapot, want knaagvast is het natuurlijk niet.

Neem ook geen molentjes met een kleinere doorsnee van 20cm. De klassieke 15 cm radjes zijn absoluut niet geschikt voor de rug van de gerbil.
Een gerbil kan namelijk enorm fanatiek in het rad rennen en door veel en langdurig in een te klein rad van 15 cm met een kromme rug te lopen is niet goed voor de gerbil!

Het geven van takken
Gerbils houden van graven en klimmen, maar ook zeker van knagen! Daarom is het geweldig leuk om het gerbilarium in te richten met takken. Maar ook hier zijn de meningen weer over verdeeld. Geef je dan alleen takken die in de vriezer hebben gezeten of zijn uitgekookt, of geef je ook verse takken?

Ik kies (uiteraard) voor de veiligste manier, en leg alle takken eerst een poos in de vriezer.

De takken van de volgende bomen kun je veilig gebruiken:

Berk
(krul)Hazelaar
(krul)Wilg
Aalbesbos
Appelboom
Bosbes
Linde
Perenboom