De mongoolse gerbil
Deze website gaat in het algemeen over de mongoolse gerbil. Dit is de meest gehouden soort, zowel als fok- en huisdier.

Nederlandse benaming: Mongoolse gerbil
Latijn: Meriones unguiculatus
Lichaamslengte: 10 - 14 centimeter
Staartlengte: 9 - 11 centimeter
Gewicht: 60 tot 120 gram
Gedrag: sociaal
Geslachtsrijp: 6 - 7 weken
Draagtijd: 23 - 40 dagen
Aantal jongen: 2 - 10
Zoogtijd: 4 tot 5 weken
Levensverwachting: 3 tot 5 jaar

Herkomst
De mongoolse gerbil, de naam zegt het al, komt uit Mongolië. Daar leven ze in een zeer droog gebied. Het zijn ontzettend schone diertjes, ze urineren zeer weinig en hun ontlasting is droog.

Bijna iedereen kent de wilde kleur van de gerbil, dit is een bruine kleur en de meest voorkomende en de dominanste kleur. Deze kleur een goede schutkleur tegen allerlei gevaren in Mongolië.

Leven in groepen met een Alpha mannetje?
Hoewel de gerbil in Mongolië in groepen leeft, is het het beste om dat hier niet te doen. In vele boeken staat beschreven dat een mannetje in een groep alleen het dominanste vrouwtje dekt. Dit is echter niet waar, het mannetje dekt verschillende vrouwtjes, waardoor er onder de vrouwtjes onrust komt, ze stelen elkaars pupjes, of doden ze zelfs. Ook gaan de vrouwtjes met elkaar vechten vanwege jaloezie. Plaats dus nooit een mannetje bij meerdere vrouwtjes.
Houdt gerbils altijd per 2. Dus ook geen dieren van hetzelfde geslacht per 3 of meer houden.
Lees hier meer over op de pagina: Neem geen risico, houd per 2!

Gerbil, een makkelijk of moeilijk dier?
Gerbils zijn heel geschikt als huisdier. Gerbils bijten zelden, alleen als ze bang zijn of pijn hebben.
Ook urineren gerbils zeer weinig waardoor een hok verschoning vaak maar eens in de maand nodig is.

Gerbils vind ik persoonlijk niet geschikt voor heel jonge kinderen. Jonge kinderen zullen graag met het diertje willen knuffelen, en het stevig vasthouden.
En gerbils moet je juist niet in de vuist vastklemmen, zo krijgt de gerbil het benauwd en worden ze bang, met als gevolg dat ze gaan bijten.
Zo krijgt het kind op een jonge leeftijd geen goede ervaringen met knaagdieren, het is dus beter te wachten tot ze een jaar of 8 zijn en het beter begrijpen. Uiteraard kunt u dit zelf het beste inschatten.
Houd altijd toezicht als ouder/verzorger wanneer de gerbils er uit worden gehaald. Het blijven kinderen en het blijven dieren.

Een gerbil is, mits goed gefokt, hartstikke tam te krijgen. Zo tam dat er zelfs gerbils bestaan die luisteren naar hun naam!
Tamme gerbils blijven rustig op je hand zitten of lopen op hun gemakje rond en kun je rustig aaien en als je de hand plat in de kooi legt komen meteen op je hand zitten zodat je de hand om hoog kunt halen en je niet achter gerbils aan hoeft te jagen.
LET OP: Dierenwinkel gerbils worden zelden tam, voornamelijk vanwege inteelt en achtergrond.

Gerbil of hamster?
Gerbils zijn qua gedrag heel anders dan hamsters.
Allereerst is het bij iedereen bekend dat een hamster een nacht dier is. Dat betekent dat de hamster voornamelijk wakker zal zijn als de meeste mensen slapen. Een hamster overdag wakker maken is dan ook geen goed idee.
Een gerbil is echter een dag én nacht dier. Het slaapt een paar uur en is een paar uur wakker.

Het grootste verschil tussen gerbils en een hamster is dat een gerbil altijd bezig is het gerbilarium te verbouwen. Altijd graven en knagen, een inrichting is nooit hetzelfde.
De televisie kan wel de deur uit, en dat is bij ons ook echt het geval!

Nu klinkt het alsof de hamster helemaal niet zo leuk is, maar dat is natuurlijk niet waar, ook een hamster is een geweldig diertje!