Gerbils en hun soortgenoten

Gerbils zijn erg lieve en vriendelijke dieren, zowel tegen de mensen, als tegen de soortgenoten.
Helaas alleen tegen soortgenoten die ze kennen. Een wildvreemde gerbil (lees: een gerbil die ze langer dan 24 uur niet hebben gezien, vaak nog korter) zullen ze meteen proberen dood te bijten of weg te jagen.

Gerbils kennen geen familiebanden. Een nestgenoot, vader, moeder, of zelfs dochter of zoon wordt niet herkend.
Ook niet als ze al hun hele leven lang samen zitten en maar eventjes uit elkaar zijn geweest.

Daarom kunnen deze kleine diertjes soms voor grote problemen veroorzaken. Twee zusjes die al hun hele leven lang samen zitten, zien elkaar niet als zusjes of nestgenootjes. Ze herkennen de gerbil als bekend, en er wordt niet mee gevochten. Verder gaat het in hun kopje niet. Een zusje die ontsnapt, en pas 12 uur later wordt teruggevonden, zal vaak al niet meer worden herkend, en gezien als volslagen vreemde. Met dus als gevolg: vechten.

Omdat gerbils zo vijandig zijn tegen onbekende soortgenoten, heb ik de afgelopen jaren een hele koppelmethode ontwikkeld. Inmiddels is deze zover verspreid, dat deze door bijna elke fokkerij wordt gebruikt. Gelukkig geen zielige dieronvriendelijke methodes meer.
Inmiddels is het dus mogelijk om (bijna) elke gerbil te koppelen.

Ik heb zo in de afgelopen jaren al honderden gerbils gekoppeld, daarvan zijn er door mij twee gerbils als onkoppelbaar bestempeld. Druk dus niet te snel een stempel als onkoppelbaar op de gerbil. Bijna alle gerbils zijn te koppelen. Jong, volwassen of bejaard.
 
Een man en een vrouw koppelen gaat nog het simpelst. Maar dan moet je natuurlijk wel willen fokken, en het mannetje en vrouwtje mogen maar 5 of hooguit 6 nestjes hebben in hun leven. Dus dat betekent dat de gerbils alweer na een half jaar uit elkaar moeten. Ook komen er meer dingen kijken dan zomaar een man en vrouw samen zetten. Vaak is dat dus niet de oplossing. Meer hierover lees je op de pagina Voortplanting.

De koppelmethode
 
Gerbils van hetzelfde geslacht koppelen brengt vaak wat meer problemen met zich mee. Twee pups van rond de 6 weken koppelen zal weinig tot geen problemen geven, en kunnen dan ook versneld worden gedaan. Als er een oudere gerbil (vanaf 8 weken worden ze niet meer tot de pups gerekend) gekoppeld moet worden kan het beste onderstaande methode worden gebruikt. De koppelmethode is ook te vinden op de GerbilWiki.

Voor de duidelijkheid hebben wij per stap een tijd gebruikt, uiteraard hoeft deze tijd niet te overeenkomen. Wel is het aan te raden om de eerste dag van de koppeling er tenminste 12 uren bij aanwezig te zijn. Begin je 11 uur, zorg dan dat je de tijd hebt tot diezelfde avond 11 uur.

Tips

-Maak niet teveel geluid tijdens de koppeling of draai geen muziek. Dit zorgt voor onrust, wat de koppeling bemoeilijkt.
-Merk je spanningen door middel van boksen of piepen? Tik met je vingers op het bakje of blaas rustig op de kopjes. Zorg dat ze hun aandacht ergens anders op richten.
-Geef de gerbils tijdens de koppeling weinig aandacht en haal ze er absoluut niet uit. Dit verstoord de koppeling. 

Dag 1

10:00 - Stap 1

Kies een transportbakje van circa 20 tot maximaal 25cm. Ideaal is het Faunarium van Exo Terra. Spoel dit bakje voor gebruik goed om en laat er enkele druppels in achter. Plaats de gerbils er tegelijkertijd samen in. Het beste is om de gerbils er zo in te plaatsen dat ze met hun achterwerk naar elkaar toe staan en elkaar niet direct zien.

In het beste geval besteden de gerbils amper aandacht aan elkaar en verkennen het bakje. Ook kunnen ze gaan boksen, maar ook dit is nu nog geen probleem. Let wel goed op, want dit kan tot een vechterij leiden. Soms gaan gerbils direct over tot vechten. Ze vormen dan een bolletje. Haal de gerbils dan direct uit elkaar. Op dit moment is het dan niet mogelijk om de gerbils gekoppeld te krijgen.


11:00 - Stap 2

De gerbils zitten nu een uur samen. Ze hoeven nog geen vriendjes te zijn. Ze kunnen zelfs soms nog wat boksen, of negeren elkaar compleet. In het beste geval zitten ze dicht tegen elkaar aan.
In deze stap kan er een laagje bodembedekking bij worden gedaan. Probeer dit langs de gerbils heen te strooien voor zover dit mogelijk is. Teveel afleiding (bodembedekking op het hoofdje) kan al voor irritatie en dus een aanleiding tot vechten zijn.

12:00 - Stap 3

Nadat er nog een uur is verstreken en de gerbils nog zonder al teveel problemen samen zitten zullen we eens kijken of ze samen het voer willen delen. Strooi een handje voer op de bodem van het koppelbakje, liefst in de midden. De gerbils hebben van het niet op hun gemak voelen best trek gekregen.
In de uren die volgen is er niet veel meer te doen dan goed opletten en de vorderingen afwachten. In deze lange periode tussen de twee stappen in kun je de gerbils drinken aanbieden. Bij gebruik van het Faunarium in het voorbeeld zit er in het deksel een gaatje. Boor deze open en hier past perfect het tuitje van het drinkflesje doorheen, zo is het mogelijk om permanent drinken aan te bieden.


21:00 - Stap 4

De gerbils zitten inmiddels al de hele dag samen. In de meeste gevallen slapen de gerbils inmiddels al rustig over elkaar heen of naast elkaar. In sommige gevallen doen nog heel hard hun best om elkaar te negeren, maar ook dit is voor nu geen probleem. Geef ze nu een lekkere pluk hooi zodat ze een nestje kunnen gaan bouwen voor de nacht. Voor de veiligheid kun je ze het beste meenemen naar de slaapkamer. Zodra er onrust is, of er toch nog een vechterij uitbreekt kan er worden ingegrepen.

Dag 2

De gerbils hebben de hele nacht samen doorgebracht en zitten nu 24 uur samen. Ze slapen waarschijnlijk over elkaar heen en zijn druk bezig geweest met eten van het hooi en het bouwen van een nestje. Als de gerbils elkaar niet negeren en er geen onrust is kunnen ze een stap verder in de koppeling. Zijn er nog spanningen of slapen de gerbils niet samen kijk het dan nog een paar uren aan. De tijd in het bakje kan dan nog met maximaal 6 tot 12 uren worden verlengd.

De volgende stap voor nu is om de gerbils in een groter bakje te plaatsen. Ideaal voor deze stap is een Faunarium van 30cm. Voeg wat verse bodembedekking toe aan dit nieuwe bakje en wat van het oude bodembedekking en/of hooi. Doe er tevens een handje voer in en zet de gerbils over. Maak het bakje van de eerste 24 uur nog niet schoon.
Mocht het dan misgaan, dan kun je het oude bakje met de vertrouwde geuren opnieuw gebruiken.

Ze zullen ook dit bakje weer druk gaan verkennen en uiteindelijk een nestje gaan bouwen en gaan slapen. Meestal zal deze dag zonder problemen verlopen. Maar blijf er tenminste de eerste 4 uren bij aanwezig. Mochten er alsnog spanningen komen, of gaan de gerbils achter elkaar aan jagen zet de gerbils dan terug in stap 1 en laat ze hier nog ten minste 12 uren in.

Dag 3

Tijdens deze dag is het niet noodzakelijk om er continue bij te blijven. Zorg dat ze voldoende eten en drinken tot hun beschikking hebben. Bied eventueel een stukje karton aan zodat ze even kunnen knagen.

Dag 4 of 5

Voor de gerbils breekt de derde dag aan dat ze in het bakje van 30cm zitten, dag 4 van de koppeling. Vanaf deze dag kunnen de gerbils in hun permanente verblijf worden geplaatst. Of indien de permanente bak groter is dan 90cm kan het beste eerst nog een tussenstap worden gebruikt van bijvoorbeeld 50x30x30, 60x30x30 of door de permanente bak te halveren.

Meestal kunnen de gerbils halverwege dag 4 van de koppeling groter worden gezet maar soms is het voor de koppeling beter om ze op dag 5 groter te zetten. Doe dit naar eigen inzicht of vraag eventueel een fokker om advies.

Zorg dat de volgende stap geheel schoon is, zonder geurtjes van zichzelf of andere gerbils. Plaats nog niet teveel speelgoed in het hok, maar begin met enkele speeltjes en voeg geleidelijk aan dagelijks wat speelgoed toe.

Houd de gerbils ook weer de eerste uren goed in de gaten. Zodra er spanningen zijn tussen de gerbils of ze zelfs gaan jagen of boksen moeten ze direct worden teruggezet in de vorige stap om na 1 of 2 dagen opnieuw aan de volgende stap te beginnen, liefst met een tussenstap. 

De split gebruiken
 
Helaas gaat niet elke koppeling direct goed en moet er een soort stap worden toegevoegd. Een voorbereiding van de echte koppeling: de splitcage!
Op deze manier hebben de gerbils contact met elkaar, maar kunnen ze elkaar niet verwonden.

Een split bouwen kan op verschillende manieren, een simpele manier is :
 
-Neem een stuk gaas met de exacte binnen afmetingen van de bak.
-Doe rondom het gaas latjes hout
-Er word dus als het ware een vierkant gevormd
-Deze past, als je het goed hebt gedaan precies in de bak
-Schuif m in het midden er tussen.
 
Mijn resultaat is dit :
Gerbil split

Plaats nu aan elke kant 1 gerbil. In de bak moet aanwezig zijn:
 
Bodembedekking, voer, water en hooi. Liever geen huisje. Maak alleen gebruik van een huisje als 1 van de 2 gerbils erg agressief is, waardoor de ander angstig wordt. Deze kan dan in een huisje zich terugtrekken waardoor de stress wordt verminderd.
 
De gerbils kunnen door de split heen gaan boksen, en soms vechten. Let op of het niet te erg word.
Sommige gerbils willen namelijk hun neus door de split heen steken met als gevolg dat de andere gerbil er in gaat bijten.
Je kunt dan voor de zekerheid eventueel een dubbele split maken, met 2 lagen gaas, met ruimte tussen de 2 lagen.

Laat ze een weekje in de split zitten, en wissel de gerbils iederen dag minimaal 1 keer van plek. Je zult merken dat de gerbils rustiger en minder agressief worden.
Begin nu weer helemaal bij stap 1 bovenaan de pagina.

Succes!