De aanschaf van een gerbil

De allerbelangrijkste tips allereerst op een rij:

1. Voorkom gevechten, houd gerbils per 2! Waarom? Lees dat op de volgende pagina: Neem geen risico, houd per 2!

2. Geen aankopen bij dierenwinkel/tuincentrum

Waarom niet in een winkel?
Een dierenwinkel houdt om maar één reden gerbils in een winkel: om winst mee te maken.
Een logisch punt. Maar waarom moeten de dieren er de dupe van worden?
-De dieren krijgen slechte kwaliteit voer gericht op knaagdieren, niet op de behoeftes van de gerbil.
-Geen of zeer weinig huisjes en speelgoed (dat drukt de winst).
-De dieren zitten over het algemeen klein, niet in lekker grote verblijven.
-De dieren zitten met meerdere in groepen, waardoor er gevechten uitbreken.

Daarnaast is de afkomst van dierenwinkel diertjes belabberd slecht. Aankoop van zieke diertjes, of zelfs diertjes die overlijden zijn helaas geen uitzondering.
De gerbils zijn afkomstig van een groothandel of een broodfokker. De dieren zijn gekweekt voor de slang en de diertjes zijn helaas vaak inteelt diertjes.
De ouders zijn bang voor de mens (logisch) en de jongen nemen dit over.

En daar start ook het volgende punt: niet alleen sponsor je de dierenwinkels en broodfokkers door daar te kopen, en stimuleer je het dierenleed, je haalt je zelf ook veel rottigheid op de hals.

Dagelijks krijgen wij mailtjes en telefoontjes die allerlei problemen hebben gekregen door onkunde of onwil van de winkels.
-Dieren overlijden of worden ziek snel na aankoop.
-Dieren bijten of zijn 'vals'.
-Dieren zijn gaan vechten, want worden gehouden in groepen.
-Er zijn ineens jongen.
-Dieren zijn niet tam te krijgen.

3. Het nut van stambomen
Veel mensen denken ten onrechte dat een dier een stamboom heeft zodat dit dier mee kan doen aan shows en op 1 of andere manier beter is dan een dier zonder stamboom. Dit is in het geval van gerbils absoluut niet waar!
De reden waarom wij in 2006 zijn begonnen met een stamboom is omdat wij graag een zuivere lijn wilden opzetten, zonder dat er inteelt in voor kwam. Ook konden wij op deze manier veel beter ingrijpen bij problemen, zoals bijvoorbeeld tumoren of epilepsie, wat bij veel (knaag)dieren een probleem is.

Dat dit erg nuttig was bleek toen wij rond het fokseizoen van 2008 een telefoontje kregen van een gerbil met een tumor, die bij ons in de fok was geweest (Snowy). Dit diertje is uiteindelijk ook overleden. Niet veel later ontdekten wij bij de dochter (Meesie, die eveneens in de fok was geweest) ook een tumor, en helaas nog wat later ook bij de kleindochter Esmee (dochter van Meesie). Doordat de hele lijn bekend was door middel van de stambomen en de administratie op orde was hebben wij de lijn kunnen stoppen, ook bij collega fokkers.

Zonder een stamboom is het onmogelijk om goed te selecteren op gezondheid, leeftijd en dergelijke.


Een gerbil aanschaffen bij een goede fokkerij, of een opvang
De beste plek om een gerbil aan te schaffen is bij de hobbyfokker. Een fokkerij die volledig denkt aan het welzijn van het dier. Een gerbilfokkerij hoeft geen winst te maken op de dieren. Ze behandelen de ouders zeer goed en de jongen zijn vanaf het begin af aan gewend dat de mensenhand goed is.
Er wordt geen geld verdiend, hooguit door een kleine bijdrage wordt er een deel van de onkosten gedrukt.
Wie het goed wil doen heeft kosten. Kosten voor een mooie inrichting van het gerbilarium, kosten voor goed voedsel en lekkere snacks en helaas soms ook dierenarts kosten.

Een goede hobbyfokker heeft een serieuze gerbil lijn. Geen gerbils bij scholen of bij dierenwinkels vandaan geplukt, maar bij collega fokkers waar al jarenlang serieus met een lijn wordt gefokt. De lijn is volledig bekend en er komen geen akelige ziektes in voor.
Karakter en gezondheid zijn zeer belangrijk.
En een leuke bijkomstigheid: de diertjes bij fokkers vandaan hebben vaak veel leukere kleurtjes dan de dierenwinkel diertjes!

Zijn alle fokkers geschikt?
Helaas zijn er onder de gerbilfokkers ook mensen die het niet zo nauw nemen. Ze willen bijvoorbeeld niet zo ver reizen voor een fokdiertje en starten met een dierenwinkel lijn, of ze zien op dat moment geen gebreken aan het dier en denken dat het daarom wel goed zit. Of ze starten met een gerbilfokkerij om toch het kleine beetje winst op te strijken, helaas opnieuw ten koste van de dieren.
Vraag daarom altijd naar een stamboom en controleer eventueel de fokkers die er op staan en vraag aan die fokkers hoe de lijn is.

Op zoek naar een goede fokkerij? Neem contact met ons op en wij verwijzen je door!

Overigens wil ik de dierenwinkels en fokkers niet allemaal over 1 kam scheren, er zullen vast enkele betere dierenwinkels zijn, helaas ben ik zelden een goede winkel tegengekomen.
De beste winkels zijn de winkels die mensen doorverwezen naar de hobbyfokkers. Deze zijn er gelukkig ook!

Onthoud altijd: Een dierenwinkel kan nog zo goed zijn of lijken, het blijven winkels die dieren verkopen puur om te verdienen. Ze worden niet uit liefde gehouden. Het blijven inteelt diertjes, niet uit liefde gefokt.