Tam maken van gerbils

Voordat 2 gerbils tam zijn gaat er flink wat tijd overheen. Of je nu begint met 2 pups of met 2 ouderen dieren, het kost tijd.
Allereerst hangt het er vanaf wat de basis is van de gerbils. Komen de gerbils bij een fokkerij vandaan waar ze al in de handen worden genomen? Hebben de dieren een stamboom waarbij de ouderdieren geselecteerd zijn op hun fijne en makkelijke karakter?

Fabeltje 1..
Het is een fabeltje dat ouderdieren niet tam te maken zijn, dit kost geen extra moeite (mits goed gefokt) dan het tam maken van gerbilpups.

En fabeltje 2..
Om er gelijk nog maar een fabeltje in te gooien: het moeilijker tam maken van gerbils in een gerbilarium is niet waar. Een hand komt hoe dan ook van voren of van boven en is in het begin een beetje eng, dat komt door de hand, niet door de positie van de hand. Een terrarium kiezen vanwege het tammaak proces is dan ook niet nodig.

De eerste dagen
Allereerst: als de gerbils naar u toe verhuizen hebben ze hoe dan ook een paar stressige dagen. Ze zijn uit hun vertrouwde omgeving en moeten wennen aan compleet nieuwe geuren en geluiden. Niet zo gek dat het tam maken de eerste dagen nog niet zo gemakkelijk gaat.

Dwing de gerbils in het begin (en ook later) nergens toe. Laat het initiatief bij de gerbils. Forceer niets.
Het tam maken is heel eenvoudig maar kost tijd: Beweeg rustig naar de bak en leg je hand plat in de bak. Nieuwsgierig als gerbils zijn komen ze wel eventjes kijken. Als ze wegschieten maakt niet uit, ze komen wel weer terug. Doe dit elke dag net zolang tot je er zelf moe van wordt! Wel op een moment dat de gerbils wakker zijn.

Eerst zullen de gerbils alleen komen snuffelen en wegschieten, later rennen ze vluchtig over je hand heen, vervolgens blijven ze langer op je hand zitten maar schieten ze er af als je beweegt, en weer een tijdje later zullen ze ook op je hand blijven zitten als je deze omhoog haalt.
Uiteindelijk hoef je je hand maar in de bak te steken en ze zullen zo via je arm je schouder oprennen en kun je ze zo vastpakken.

Wanneer resultaat?
Het hangt volledig van de gerbil af wanneer er vooruitgang wordt geboekt. Bij sommige gerbils met pittige, brutale karakters kan dit al na een paar dagen zijn. Bij verlegen gerbils kan het wel een paar weken duren. Blijf volhouden, de aanhouder wint!

Tam maken met snoepjes?
Hierover zijn de meningen verdeeld. De ene persoon zweert erbij, de ander is bang dat de gerbils je hand dan gaan associeren met wat lekkers en dit dan iedere keer verwachten en eventueel bijten als er niet iets lekkers voor handen is.

Ik houd het bij het laatste. Gerbils krijgen op zijn tijd wat lekkers en ik heb nog nooit een probleem met tam maken gehad.

Wat wel erg leuk is, is om ze op een vaste tijd wat te geven, dit weten ze al erg snel en dan staan ze al te wachten en eten de snoepjes zo uit de hand!