Houd gerbils altijd per 2!

De meningen zijn verdeeld over het houden van gerbils in groepen. toch is het grootste gedeelte (sowieso zo goed als alle fokkers) het er over eens: houd gerbils altijd per 2 en niet met meer.
Daarom zullen de meeste fokkers je ook nooit 3 gerbils of meer verkopen maar altijd per 2.

In het wild
In het wild leven gerbils wel in groepen, en dit wordt dan ook vaak als argument gebruikt.
Toch is dit heel simpel te verklaren waarom het in het wild wel goed gaat en in gevangenschap niet.
In het wild wisselt de samenstelling van een groep gerbils regelmatig. Er worden dieren verstoten en er worden weer dieren geboren.
De dieren die verstoten worden worden simpelweg verjaagd.
Deze gerbil sterft of begint een eigen groep. Heel simpel en goed geregeld door de natuur.
Maar in gevangenschap werkt dit natuurlijk niet.
Een groepje gerbils samen in een kooi zullen op ten duur ook de rangorde opnieuw gaan bepalen, of om een andere reden een lid van de groep verstoten.
Dit begint met jagen. De gerbil wordt verjaagd en moet dus uit hun territorium.
Maar, een gerbil in een kooi kan niet vluchten. De andere gerbils zullen dit zien als dwarsheid of lafheid en zullen de gerbil simpelweg doden.
Zo is de natuur en wij als mens zijn de enigste die schuld aan alle zwaar gewonde en dode gerbils hebben.
Als je namelijk de gerbils per 2 houdt zal de kans op gevechten zeer veel maal kleiner zijn, haast nihil te noemen.

Maar ze slapen zo lief samen....
Een gerbil groep gaat de eerste maanden of soms zelfs de eerste jaar(en) prima. Niets aan de hand. Ze slapen, eten en spelen samen.
Er is geen terroritaal gedrag en geen vechtpartijen.
Voor veel mensen een reden om te denken dat de vechterijen in groepen een beetje overdreven is... er is immers niets aan de hand?
Schijn bedriegt. Op een dag of een ochtend kom je thuis/beneden en tref je een bloedbad aan. Je eens ooit zo leuke gerbil groepje is gaan vechten en het leed is niet te overzien. Zwaar gewonde of helaas zelfs ook vaak dode gerbils.
Vaak gebeurd het dat het ineens om kan slaan, binnen het uur. Geleerden zeggen dat dit door de groep veelvuldig te bestuderen voorkomen kan worden maar in elke groep is het gedrag dus weer anders en zelfs de meeste fokkers zullen het gedrag niet herkennen!!
Een ander heeft 'geluk' en ziet duidelijk vooraf gejaag en dat er 1 verstoten wordt. Deze kan dus nog op tijd ingrijpen.

Familiebanden
Gerbils kennen geen familie banden. Broertjes samen, ook als ze uit 1 nest komen zullen zich geen broertjes voelen. Een moeder zal zich niet moeder voelen over haar 2 dochters. Kortom gerbil groepjes in familie verband houden zal niets uitmaken.

Neem je het risico of niet?
Hoe je het ook went of keert, als je kiest voor een groepje kies je voor het risico. 80% van de groepjes gaan sowieso kapot, waarschijnlijk ligt dit aantal nog hoger. Voor ons een hele goede reden om gerbils gewoon per 2 te houden. Ook hartstikke leuk!